Ajankohta

21.9.2021 12:15 – 22.9.2021 15:30

Paikka

Oulu

Hinta

2300 €
1650 € (kauppakamarin jäsenhinta)
Liity kauppakamarin jäseneksi

Tapahtumaluokka

HHJ-puheenjohtajakurssi

Järjestäjä

Oulun kauppakamari← Takaisin

HHJ-puheenjohtajakurssi 2021/09, Oulu

Technopolis Ydinkeskusta, Sepänkatu 20, Oulu

Pk-yrityksen puheenjohtajakurssi nostaa keskiöön hallituksen johtamisen ja ryhmädynamiikan kehittämisen. Hallituksen puheenjohtajalla tulee olla kyky kehittää omaa sekä hallituksen muiden jäsenten hallitustyöskentelyn osaamista. Toimiva hallitus on jokaisen osakeyhtiön voimavara ja suunnannäyttäjä.
​​​​​​​​​​​​​​​​​
Hallitustyön johtaminen ja kehittäminen vaativat monipuolista osaamista. Kurssilla luodaan perusta koko pk-yritysten hallituksen puheenjohtajan käytännön työlle:

  • hallituksen ydintehtävät ja tehokkuudet
  • yrityksen strategia sekä päätöksenteko- ja johtamisjärjestelmä
  • kokouksen johtaminen ja työjärjestys
  • liiketoiminnan kehittäminen ja toimitusjohtajan katsaus
  • hallituksen ja puheenjohtajan vuorovaikutussuhteet
  • hallituksen puheenjohtajan tehtävät ja vastuut

Laajuus ja kohderyhmä: Kurssi koostuu yhdestä iltapäivästä ja yhdestä päivästä. Koulutus sopii sekä hallitusten puheenjohtajille että puheenjohtajaksi aikoville. Osallistujilta edellytetään HHJ-kurssin käymistä tai vastaavien tietojen hallitsemista.

Katso pj-kurssin esittelyvideo


Asiantuntijat: partneri, HHJ PJ Antero Virtanen ja KTM, HHJ PJ Minna Metsälä, Partner Ocio Oy


KTM Antero Virtanen on toiminut Hallituspartnerit ry:n puheenjohtajana vuosina 2010–2013, Hallituspartnerit ry:n toiminnanjohtajana vuonna 2012 sekä Hallituspartnereiden verkoston puheenjohtajana vuosina 2011–2014. Virtanen on yhdessä Eero Ottilan kanssa luonut ja aloittanut HHJ-puheenjohtajakurssin, ja hän toimii edelleen sekä HHJ- että HHJ PJ -kurssien luennoitsijana. Virtaselle on karttunut työkokemusta niin perheyritysten kuin isompien yritysten johtamisesta sekä lukuisista luottamustehtävistä eri yritysten hallituksissa. Virtanen on saanut Valtakunnallisen vuoden yrittäjä -palkinnon yhdessä Aate Virtasen kanssa vuonna 1998.

KTM Minna Metsälä on kokenut johtaja ja hallitusammattilainen. Hän on työskennellyt Keskinäinen Vakuutusyhtiö Turvan toimitusjohtajana 2008–2018 ja Tays Sydänkeskus Oy:n liiketoimintajohtajana 2018–2019. Näitä ennen hän toimi Nokian Renkaat Oyj:n logistiikassa ja asiakaspalvelussa ylemmän keskijohdon tehtävissä 2000–2008. Nykyisin hän on partnerina liiketoiminnan kehittämiseen ja ICT-hankejohtamiseen erikoistuneessa Ocio Oy:ssä. Järjestötoimintaan ja hallitustyöskentelyyn aktiivisesti osallistuva Metsälä on toiminut mm. Tampereen kauppakamarin puheenjohtajana 2018–2020. 

Aiempien kurssien palautteita:
"Kiitos paljon, uusia helmiä ja hyvä kokonaisuus."
"Asiat ja esimerkit konkreettisia, hyvä! Asiat vietävissä käytäntöön."
"Hyvä, vuorovaikutteinen. Kaikki toimi loistavasti eikä tullut tylsää vaihetta."
"Hyvä kokonaisuus. Luennoitsijoiden kokemus aiheesta korostuu esityksissä."

Hallituksen puheenjohtaja

Hallituksen puheenjohtaja toimii koko hallituksen johtajana. Näin ollen hänen keskeisin tehtävänsä on hallitustyön johtaminen, jonka puitteissa puheenjohtajan tulee seurata tarkasti koko hallituksen toimintaa. Samalla puheenjohtaja huolehtii siitä, että hallituksen tekemät linjaukset ja strategiset päätökset saadaan jalkautettua myös käytännön tasolle.

Hallituksen puheenjohtaja onkin selkeästi yksi tärkeimmistä ja keskeisimmistä rooleista hallituksen kokoonpanossa – jokainen hyvä hallitus ansaitsee ja tarvitsee hyvän puheenjohtajan, joka pystyy johtamaan hallitusta sujuvasti sekä viemään kokonaisuudessaan hallitustyöskentelyä eteenpäin. Lisäksi hänen tulisi pystyä kehittämään ryhmädynamiikkaa ja keskinäistä dialogia, niin hallituksen jäsenten kuin myös yrityksen muiden edustajien välillä.

Hallituksen johtaminen ja hallitustyön kehittäminen eivät kuitenkaan ole aina helppoja toteuttaa käytännössä. Pk-yrityksen hallituksen puheenjohtaja tarvitseekin avukseen erilaisia työkaluja ja käytännön toimintamalleja, joiden kautta hän pystyy johtamaan, kehittämään ja ohjaamaan hallitustyötä sekä omaa toimintaansa kauden aikana. Kaikkiin näihin hallituksen puheenjohtajan tehtäviin – niin operatiivisten ydintoimintojen, vuorovaikutussuhteiden, työjärjestyksen, johtamisjärjestelmän ja päätöksenteon, kuin myös muiden vastuiden ja työtehtävien osalta – keskitytään hyvinkin konkreettisella tasolla kansainvälisesti tunnustetun ja palkitun HHJ-koulutuskonseptin puheenjohtajakurssilla. Kurssin aikana saatkin erittäin syväluotaavan ja käytännönläheisen katsauksen pk-yrityksen hallituksen puheenjohtajan työhön, samalla kun hallitustyön johtaminen kehittyy kokonaisuudessaan.

Kirjallisuutta: Hallituksen puheenjohtajan opas - johda pk-yritys menestykseen. Kirjoittajat: Antero Virtanen, Eero Ottila, Kai Miesmäki, Pertti Mäntylä (sis. hintaan). 

Hallituksen puheenjohtajuus – Monta näkökulmaa yhtiön elämään. Lue johtajana HHJ-kehityksen parissa työskentelevän Ismo Salmisen kirjoitus Koulutusblogistamme
 

OHJELMA:

JAKSO 1: Puheenjohtajan peruskysymykset
Aikataulu: 21.9.2021 klo 12.15-16.30

12.15 Ilmoittautuminen ja kahvi
12.30 Avaus ja esittelyt
- Kurssin missio, puheenjohtajan työstä sanottua ja ohjelma
- Osallistujan nimi, taustaorganisaatio, mitä odottaa kurssilta

13.20 Ryhmätyöt:
Ryhmiin jako ja tehtävänanto
1. Mitkä ovat hallituksen ydintehtävät? (jakso 1)
2. Mitä puheenjohtajan on tiedettävä strategiasta? (jakso 1)
3. Millä tavoin puheenjohtaja kehittää yrityksen liiketoimintaa? (jakso 2)
4. Mitä ovat hallituksen puheenjohtajan tärkeimmät tehtävät? (jakso 2)

13.55 Omistajien ja hallituksen tehtävät sekä vastuut
- Omistajien hallituksen toimitusjohtajan ja johtoryhmän tehtäväjako
- Kuka on vastuussa yrityksen kehittämisestä?
14.45 Kahvitauko
15.00 Tulevaisuuden varmistaminen
- Strategian toteutumisen seuranta ja yrityksen suorituskyvyn parantaminen
16.20 Yhteenveto ja seuraavan päivän ohjelma
16.30 Jakso päättyy

JAKSO 2: Yhteistyö ja vuorovaikutus
Aikataulu: 22.9.2021 klo 8.30-15.30

8.30 Aamukahvi
8.45 Tuloksellisuuden varmistaminen
- Puheenjohtaja ja liiketoiminnan kehittäminen
9.45 Laillisuuden ja tarkoituksenmukaisuuden varmistaminen
- Valvontavelvollisuus ja riskienhallinta
10.00 Kahvitauko
10.45 Hallitustyön tehokkuus
- Hallituksen osaamisvaatimukset
- Hallitus ja tehokas päätöksenteko
12.00 Lounastauko
12.45 Hallitustyön tehokkuus
- Hallituksen tehokkaat työtavat
- Hallitus ja tehokas yhteistyö
- Hallitus ja tehokas vuorovaikutus
- Onnistuminen hallituksen puheenjohtajana
14.30 Yhteenveto ja keskustelu
- Todistusten jako
15.30 Puheenjohtajakurssi päättyy

Ilmoittautuminen: Paikkoja rajoitetusti. Pyydämme ilmoittautumaan 7.9.2021 mennessä. Ohjeet ilmoittautumiseen (uusi käyttäjä) löydät alalaidasta. HUOM! Mikäli sinulla on jo tunnukset tähän portaaliin (olet esim. käynyt HHJ-kurssin tai suoritat sitä parhaillaan), kirjaudu sisään niillä tunnuksilla.

Osallistumismaksu: jäsenhinta: 1650 € + alv 24 %, hinta: 2300 € + alv 24 %. Hintaan sisältyy koulutus, materiaali, kirja sekä ohjelman mukaiset tarjoilut.

Lisätiedot: palvelujohtaja Riitta Schroderus, p. 050 3389 350, riitta.schroderus@chamber.fi

Perumisehdot: kahta viikkoa ennen tilaisuutta perutuista kurssi-ilmoittautumisista perimme 50 % osallistumismaksusta. Viikkoa ennen tilaisuutta tai sen jälkeen perutuista kurssi-ilmoittautumisista perimme osallistumismaksun kokonaisuudessaan.

Muutokset mahdollisia. Kurssin järjestämisen ehtona on kurssikohtaisen vähimmäisosallistujamäärän täyttyminen.